Fotografisk Skoles Blog

Vivian Maier: Den fortsatte historie om “The Nanny-Photographer”

Posted in Begivenheder, De gode, gamle dage, Fotografer, Land / USA, Video by fotografiskskole on 15. februar 2013

vivian-maier-1

ANY CHARACTER HERE

At vi overhovedet kender til Vivian Maier og hendes fotografier, er nærmest lidt af et mirakel, som vi tidligere har været inde på her på bloggen. Historien om, hvordan det meste af hendes enorme arkiv af negativer blev opdaget og reddet i absolut sidste øjeblik, er så kulørt og spændende, at den kunne udgøre et forlæg til en Hollywood-film, og medierne har da også i høj grad bidraget til at gøre historien om hende og hendes billeder til en af de seneste års bedste og mest kulørte indenfor fotografiets verden.

Hvis vi nu leger med tanken om Hollywood-filmen, er den ene hovedperson naturligvis Vivian Maier selv; en anonym, ugift barneplejerske, som har boet det meste af sit voksne liv i Chicago. Den anden er John Maloof, en ung ejendomsmægler fra samme by, som arbejder på en bog om Chicago-bydelen Portage Park.

Vi skriver 2007, og i sin jagt på fotos, som han kan bruge i sin bog, er han mødt op på et lille, lokalt auktionshus for at se, om der skulle være noget af interesse. Han tjekker en kasse med negativer og konstaterer, at nogle af  negativerne viser byens gader.

I et håb om at kunne finde noget brugbart materiale til bogen køber han kassen, der viser sig at indeholde 30.000 negativer, for 400 dollars. Da han kommer hjem og begynder at scanne nogle af negativerne, bliver han imidlertid klar over, at han står med noget, der rækker ud over at være banale gadebilleder. Trods sin manglende fotografiske indsigt, fornemmer han, at de billeder, der dukker op på hans skærm, er noget helt særligt.

Der har været flere kasser til salg på auktionen, og John Maloof kontakter de andre købere med tanke på at erhverve sig flere af negativerne. Det lykkes ham, og han ender bl.a. med at købe ca. 100.000 negativer – samt bunker af eksponeret men endnu ikke fremkaldt film.

Han går i gang med at scanne filmene, men har stadig ingen anelse om, hvem der har taget dem. Først i 2009 finder han en note med Vivian Maiers navn i en af kasserne. En Google-søgning giver kun ét resultat: en dødsannonce, der er bare et par dage gammel. Den leder ham først til én familie, hun havde arbejdet for, og derefter …

….. nej, det bliver nok for lang en historie at gå i gang med. Vi vil hellere henvise til videoerne herunder og især til de 3 første: de fortæller nemlig meget fint historien om al virakken omkring opdagelsen af Vivian Maier og hendes fotografier.

Den første af videoerne havde vi også med i det tidligere indlæg, som vi omtalte, men her er de altså alle 3 samlet til et hele. Og hvis du er virkelig smart, kan du faktisk se hele udsendelsen på en lille halv time direkte hos WTTW ud i én køre uden afbrydelser – bare tryk på dette link:

http://video.wttw.com/video/2324870756/

så sender vi dig direkte til udsendelsen (som vi ellers næsten, men så alligevel ikke, var i stand til at implementere her på bloggen).

ANY CHARACTER HERE

vivian-maier-2

ANY CHARACTER HERE

vivian-maier-3

ANY CHARACTER HERE

Skal Vivian Maiers navn så tilføjes, når vi fremover forsøger at indkredse de vigtigste retninger, begivenheder og fotografer i fotografiets historie? Kommer vi til at nævne hendes navn på lige fod med de navne, som hun helt sikkert kendte og beundrede: Weegee, Lisette Model (se dette indlæg på bloggen), Saul Leiter, Helen Levitt, Diane Arbus og Garry Winogrand?

De overbeviste siger ja og bruger som argument, at hendes billeder kvalitetsmæssigt er helt på højde med de største samtidige fotografer, og at hun besad en fantastisk sikker fornemmelse for det gode billede. Kun en mindre del af hendes negativ-arkiv er endnu blevet scannet, men hendes evner bekræftes hele tiden af de nye fotografier, som løbende tilføjes hendes voksende portfolio.

De skeptiske er, ja, mere skeptiske. De argumenterer, at hun jo netop aldrig var en del af historien, mens den blev skrevet, og at hendes indflydelse på senere generationer derfor er ikkeeksisterende. Selv om de anerkender hendes evner, påpeger de også, at hun sandsynligvis var meget påvirket af periodens store fotografer som f.eks. de førnævnte og derfor snarere end at gå nye veje, at være original med andre ord, var en opmærksom og begavet elev af tidens frontfigurer.

Det faktum, at vi hovedsagligt selv må stykke hendes fotografiske rejse sammen via hendes negativarkiv, betyder også, at vi ikke ved, hvilke fotografier hun selv ville have udvalgt; hvilke linier og historier, hun selv ville have udstukket fra det enorme arkiv, og det er også med til at gøre billedet af hende som fotograf mere utydeligt.

Under alle omstændigheder er vi blevet en fantastisk historie og en stor fotografisk skat rigere. Kun ved et utroligt tilfælde blev negativerne reddet fra at blive spredt for alle vinde og forsvinde, så ingen nogen siden havde opdaget, at en enlig, anonym barneplejerske fra Chicago gennem det meste af sit liv og i al ubemærkethed skabte et enestående bidrag til fotografiets og USA’s historie.

Der er indtil videre udgivet to bøger med Vivian Maiers fotografier: Vivian Maier: Street Photographer er udgivet af PowerHouse Books i 2011, og Vivian Maier: Out of the Shadows er udgivet af Cityfiles Press i 2012. Den førstnævnte med fotos fra John Maloofs enorme arkiv, den sidstnævnte med fotos fra et lidt mindre arkiv ejet af Jeffrey Goldstein. John Maloof skulle være i gang med en dokumentarfilm om Vivian Maier, men der er vist endnu ikke offentliggjort nogen premieredato.

Den “officielle” hjemmeside for Vivian Maier er oprettet af John Maloof, men Jeffrey Goldstein har også en fin hjemmeside om hende. Wikipedia har også en længere artikel.

ANY CHARACTER HERE

vivian-maier-4

ANY CHARACTER HERE

Vivian-Maier-5

ANY CHARACTER HERE
ANY CHARACTER HERE

Det tre første videoer bør som nævnt ses samlet. Derudover har vi inkluderet et par stykker til, som vi faldt over:

ANY CHARACTER HERE
ANY CHARACTER HERE
ANY CHARACTER HERE
ANY CHARACTER HERE
ANY CHARACTER HERE
ANY CHARACTER HERE
ANY CHARACTER HERE
ANY CHARACTER HERE

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: