Fotografisk Skoles Blog

The Many Lives of William Klein

Posted in Fotografer, Land / USA, Udstillinger, Video by fotografiskskole on 25. november 2012

ANY CHARACTER HERE

Efter en lille ekspedition er redaktionen hjemme igen, og vi genoptager indlæggene med en tilføjelse til vores forrige og nu efterhånden 3 uger gamle indlæg om den aktuelle udstilling på Tate Modern i London med William Klein og Daido Moriyama.

Vi er nemlig faldet over denne fine, timelange portrætudsendelse om William Klein, som er produceret af BBC i forbindelse med udstillingen:

ANY CHARACTER HERE
ANY CHARACTER HERE

William Klein er nu blevet 84 år gammel og regnes blandt de mest indflydelsesrige fotografer i det 20. århundrede. Han er især kendt for sin aggressive og usentimetale stil, som er kommet til udtryk både i hans banebrydende og stil-dannende fotoessays fra bl.a. New York, Rom, Tokyo og Moskva og i hans arbejde som modefotograf for Vogue gennem en lang årrække.

Han bog med den ironiske titel “Life is Good and Good for You in New York”  fra 1956 regnes i dag for en af de vigtigste fotobøger i det sidste halve århundrede. Den rå og kompromisløse stil, hvormed han tegnede et kritisk portræt af New York, har dannet skole, og bl.a. Daido Moriyama, som han udstiller med på Tate, er inspireret af Kleins ofte skæve, kornede, uskarpe og kontrastfulde billeder taget tæt på med en vidvinkel-linse.

I sine modefotografier brugte William Klein derimod på nyskabende vis bl.a. telelinser, og han er i det hele taget kendt for en meget legende og udogmatisk tilgang til fotografiet, ofte i opposition til herskende ideologier.

ANY CHARACTER HERE

ANY CHARACTER HERE

William Klein er også kendt for sin kunstneriske og ikke mindst grafiske interesse, som f.eks. kommer til udtryk i arbejdet med sine fotobøger og i hans “kontaktarksserie”, hvor han har forstørret dele af sine negativstrimler og bemalet dem i stærke plakatfarver for at påvise, at billederne er en del af en kunstnerisk udvælgelsesprocess.

Foruden fotografi har William Klein gennem flere årtier været aktiv som filmskaber af både spillefilm, dokumentarfilm og tv-reklamer.

For de særligt interesserede inkluderer vi også lige William Klein-portrættet fra filmserien “Contacts“, som er produceret af den franske tv-kanal Arte efter en ide af netop Klein:

ANY CHARACTER HERE
ANY CHARACTER HERE
ANY CHARACTER HERE

ANY CHARACTER HERE

ANY CHARACTER HERE

ANY CHARACTER HERE

ANY CHARACTER HERE

ANY CHARACTER HERE

ANY CHARACTER HERE

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: