Fotografisk Skoles Blog

Chris Verene udstiller på Galleri Image

Posted in Århus, Bøger, Begivenheder, Fotografer, Land / Danmark, Land / USA, Udstillinger, Video by fotografiskskole on 20. marts 2012

Hvis du bor i Århus eller er i byen på fredag d. 23. marts, har vi her et godt forslag til, hvad du skal bruge din eftermiddag til. Den anerkendte amerikanske fotograf Chris Verene udstiller nemlig på Galleri Image i den kommende 1½ måneds tid. Ferniseringen holdes – som antydet ovenfor – på fredag, og Chris vil være til stede. Dagen efter, lørdag d. 24. marts kl. 14, vil han give en artist talk på galleriet, hvilket garanteret også er værd at se og høre.

Galleri Image skriver i pressemeddelelsen om udstillingen:

I en alder af 16 år begyndte den New York baserede kunstner Chris Verene at fotografere sine nære omgivelser og familie og dennes klan af venner i hjembyen Galesburg, Illinois. Familien og byen er siden hen blevet omdrejningspunktet for hans livsværk – et fortløbende doku-mentarprojekt skabt over 28 år. Med udstillingen Family dokumenterer Chris Verene en mærkelig og alligevel velkendt verden og afslører hverdagslivet som værende både bizart og banalt.

Som så mange små byer i USA er også Galsburg et lidt tilbagestående samfund præget af høj arbejdsløshed og svære levevilkår. Byen er langsomt ved at miste sine borgere, der søger lyk-ken uden for bygrænsen. I udstillingen Family giver Chris Verene gennem antropologiske por-trætter stemme til simple, gennemsnitslige menneskernes historier – mennesker, der trods modstand lever og virker i dette lille amerikanske samfund. Forliste ægteskaber, usmageligt boliginteriør, slidt beklædning, forfald og dårligt helbred synes på én gang at bekræfte vores værste fordomme om Amerika: her er de alle en anelse mærkelige, ulykkelige og overvægtige. Men Chris Verene forsøger at undgå for megen iscenesættelse af de portrætterede og fokuse-rer i stedet på at være ærlig i skildringen af sin familie og venner på en utilsløret, oprigtig fa-con. Værkerne i Family rummer således en ubestridt optimisme, åbenhed og nærhed. I Gales-burge synes ulykke at være individuelt og ikke socialt betinget, så folk gør hvad de kan for at klare sig igennem. Børn spiller og leger, folk holder hinanden i hånden, slapper af og soler sig. Trods svære livsvilkår findes håb, hjertevarme og ikke mindst stærke familiebånd.

Det faktum at Chris Verene har kendt de portrætterede gennem flere årtier muliggør, at han kan bevæge sig tæt ind på livet af dem. Åbenlyst og uden nogen former for forlegenhed viser de os, hvem de virkelig er. Deres nærvær er umiddelbart og insisterende og vi får næsten for-nemmelsen af at være en af dem: et unikt medlem af familien. De afslørende og semi-romantiske fotografiers udtryk forstærkes yderligere af de håndskrevne fortællende tekster, der er skrevet under hvert værk. I Family inviteres vi ind i en håbefuld, vedkommende og me-get personlig livshistorie.

Chris Verene (f. 1969, Illinois) udmærker sig som en bemærkelsesværdig kunst- og dokumen-tarfotograf samt performancekunstner. Han har studeret kunst ved Georgia State University og blev i 2000 optaget på Whitney Biennalen. I 2010 blev monografien om Galesburg udgivet af forlaget Twin Palms Press. Chris Verene er repræsenteret i flere offentlige samlinger f.eks. The Metropolitan Museum of Art, Deitch Projects i New York og Paul Morris Gallery. Hans arbejde er omtalt i førende medier heriblandt ARTFORUM, The New York Times, Vanity Fair og Vogue.

Chris Verene har bl.a. udgivet 2 meget roste bøger om sin familie og sin barndomsby Galesburg. Begge bøger, Chris Verene (2000) og Family (2010), er udgivet på det kvalitetsbevidste fotobogsforlag Twin Palm Publishers (som det også kan læses i pressemeddelelsen). Den seneste af udgivelserne, Family, blev af flere notabiliteter indenfor fotoverdenen (bl.a. Alec Soth) kåret blandt de bedste fotobøger i 2010.

Læs mere om Chris på Wikipedia.

Og Galleri Image ligger jo lige på hjørnet af Grønnegade og Vestergade, nede i kælderen. Du kan “Synes godt om” galleriet på Facebook og blive opdateret på udstillinger, arrangementer og den slags.

ANY CHARACTER HERE

ANY CHARACTER HERE
Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: