Fotografisk Skoles Blog

Andreas Gursky

Posted in Fotografer, Land / Tyskland, Video by fotografiskskole on 25. februar 2011

Mens vi venter på, at filmen “Long Shot Close Up” om Andreas Gursky skal udkomme på dvd (skulle iflg. rygterne ske engang i marts måned), kan vi jo passende se et par af hans billeder og tjekke den film, som vi tror er “Long Shot Close Up”-filmen. Vi er nemlig ret sikre på, at det er den første film i 4 dele, som ligger herunder.

Under alle omstændigheder er den anbefalelsesværdig, men vort tyskkyndige publikum vil nok få mest ud det, selv om en del af filmen følger ham “på arbejde” – både “on location” og i redigeringsprocessen (mon ikke dvd’en kommer med engelske undertekster). Et af de andre klip er fra samme film, men i bedre opløsning. Det er billedet herunder, han arbejder på, mens vi følger ham i filmen.

Ellers er der et par andre videoer om ham – den sidste viser, hvordan man “med et snuptag” lige kan lave sig sit eget Gursky-billede ved at kopiere den fremgangsmåde, han bruger, når han henter materiale fra Google. Fikst.

Og hvem er den gode Hr. Gursky så? Såmænd bare verdens dyrest-sælgende fotograf jvf. vores tidligere indlæg her! (… og alene af den grund kan det jo være smart nok, om man kunne aflure et par tricks ;-))

Men derforuden er han også en meget interessant kunstner, uddannet fra den berømte “Düsseldorf-skole” som elev af professorparret Bernd og Hilla Becher.

Hvor andre fotografer/kunstnere opererer med begreber som identifikation, indlevelse og nærvær, ja, så går Gursky (og Düsseldorf-skolen) i en anden retning.

Hans billeder fremstår nøgterne, nærmest kølige. Han fjerner sig fra sit motiv, hæver sig over det, og fokuserer bl.a. på store menneskemængder, komplekse bygningskonstruktioner,  industrielle rum, økonomiske magtcentre og store landskaber, hvori mennesker næsten forsvinder.

Men altid så der i det enkelte billede skabes både et mikro- og et makrounivers, en kombination af orden og kaos, afhængig af i hvilken afstand man betragter billedet.

Andreas Gurskys univers koncentrerer sig ikke om det enkelte menneske, men derimod om de komplekse strukturer, som udgør det moderne liv, påvirket som det er af kapitalisme og globalisering. I det spil bliver individet ubetydelig; en lille brik i en større sammenhæng. Og hans billeder bliver til kritiske og bidende kommentarer til de kulturelle og økonomiske realiteter i verden af i dag.

Hvor hans tidlige billeder var umanipulerede fotografier, har han siden 1990’erne benyttet sig af en digital efterredigering og manipulation.

Andreas Gurskys udstillingsbilleder er store, så når man står foran dem, føler man sig selv en smule ubetydelig. Man kan bevæge sig tæt på eller længere væk og dermed oplever vekselvirkningen af orden og kaos, mikro og makro. De billeder vi viser her er alle ret store, så du kan trykke på dem et par gange og selv opleve lidt af effekten.

Vodpod videos no longer available.

Reklamer

En kommentar

Subscribe to comments with RSS.

  1. david winship said, on 10. marts 2011 at 19:23

    wonderful post, thank you!


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: