Fotografisk Skoles Blog

Johan van der Keuken – Quatorze Juillet

Posted in Bøger, De gode, gamle dage, Fotografer, Land / Holland, Video by fotografiskskole on 19. januar 2011


Den 14. juli 1958 gik den 20 årig hollandske filmstuderende Johan van der Keuken rundt i Paris’ gader med sit kamera på jagt efter motiver, for han var på det tidspunkt mere interesseret i fotografiet. På et tidspunkt stødte han på en lokal fejring af den franske nationaldag.  En scene var blevet opsat, der blev spillet musik og folk dansede og hyggede sig på en dejlig sommerdag. Van der Keuken blev hængende på stedet et stykke tid og tog billeder af festivasen.

Han eksperimenterede på det tidspunkt med serier af fotografier, som han arrangerede i billednarativer, men fra selve denne begivenhed har kun et enkelt af hans fotografier været offentliggjort og kendt, nemlig det 3. opslag herunder. Van der Keuken har sikkert i sin tid valgt netop dét foto, der bedst sammenfatter hans oplevelse af denne lokale fejring.

I forbindelse med en gennemgang af hans arkiver har man imidlertid lokaliseret adskillige andre negativer fra dagen (33 i alt), og med bogudgivelsen Quatorze Juillet har Van Zoetendaal Publishers og Foam, som netop har haft serien udstillet, valgt at vise de billeder, der omgiver det allerede kendte fotografi og dermed etablere en cinematisk sekvens af dansende aktører og skiftende grupperinger, som fastholdes af Van der Keuken, der selv er i bevægelse og lader folk, der på det ene fotografi befinder sig i periferien, træde frem i fokus på det næste.

Bogen er, som skrevet, udgivet af Van Zoetendaal Publishers i år, men den er allerede ved at være udsolgt, for den regnes af flere fotobogsentusiaster blandt årets bedste (- Deres ydmyge skribent har dog nået at sikre sig et eksemplar, og han kan bekræfte, at bogen er eksemplarisk udført med japansk sempuyo-binding!).

Her er Foam’s pressemeddelelse fra udstillingen, og her er 2 anmeldelser af bogen fra hhv. Jeffrey Ladd og Jörg Colberg. Af de sidste 2 videoer er den første tekstet på engelsk, mens den anden kræver, at man afstøver sit hollandske (!… men den er anbefalelseværdig; der vises flere billeder end i den engelske udgave, bogen præsenteres og på forunderlig vis er det faktisk ikke helt umuligt at forstå hollandsk, hvis man i forvejen har lidt tysk- kundskaber i bagagen … altså: tjek den!)

Vodpod videos no longer available.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: