Fotografisk Skoles Blog

Nata Pirskalava udstiller på Galleri Image

Posted in Århus, Begivenheder, Fotografer, Land / Øvrige Europa, Udstillinger by fotografiskskole on 24. august 2010

Går du indimellem og tænker på, hvordan det står til med Georgisk samtidsfotografi? Synes du måske, det er svært at holde sig orienteret om landets fotografer?

Stop google-søgningen, afbestil billetten til Tbilisi, for nu kommer Georgien til dig. Fra og med på fredag d. 27. august udstiller den georgiske kunstner Nata Pirskalava på Galleri Image. Du bør naturligvis være tilstede allerede på ferniseringsdagen kl. 16-18 (når du nu alligevel har pudset skoene til en aften/natte-rundtur i den århusianske festuge), så kan du nemlig allerede sidst på eftermiddagen

  • blive en smule pløret af den serverede rød- og hvidvin,
  • få stillet sulten med pindemadder (eller måske en georgisk godbid – hvem ved?),
  • få lejlighed til at hilse på kunstneren selv (som naturligvis er til stede) og måske få øvet lidt på dit georgiske,
  • få lejlighed til at hilse på den georgiske ambassaadør Kereselidze, som vil forestå åbningen af udstillingen,
  • vise det hippe Århus-publikum, at du ved hvordan man skal føre sig frem til en kunstbegivenhed,
  • samt naturligvis sidst men ikke mindst ved selvsyn forsikre dig om, at georgisk samtidskunst er “alive and kicking”!

Hvis du ender med at drikke så meget rødvin, at du om lørdagen har svært ved at huske, hvad Nata Pirskalava  og ambassadøren fortalte dig om landets tilstand på kunstfronten, har du faktisk mulighed for at deltage på seminaret “Vest og Øst for periferien”:

SEMINAR
Lørdag den 28. august kl 14.00 afholdes seminaret: “Vest og Øst for periferien”
Kurator og direktør for den mobile kunstpraksis RAW MATERIAL COMPANY, Koyo Kouoh (Senegal), vil gå i diskussion med Nata Pirskalava. Kunsthistoriker, kurator og initiativtager til Råderum – kontor for samtidskunst, Charlotte Bagger Brandt (DK) vil tale om kunsten og kunstproducentens rolle og forpligtigelser i forskellige geografiske og lokale kontekster.
Der er fri adgang, men tilmelding anbefales, send mail til: info@galleriimage.dk

Alle er hjerteligt velkomne!

skriver Galleri Image i pressemeddelelsen.

Her er lidt mere fra pressemeddelelsen om Nata Pirskalava:

Hvorledes finder vi tilbage til det ‘oprindelige’ billede? Hviler der, et sted bag kunstobjektets utallige omtaler, indkredsninger og forsøg på definitioner, en resistent og utilsløret mening? Et billede, som alene rummer de følelser og handlinger, vi selv lægger i det? I udstillingen “Elusive Return to Images” arbejder den georgiske kunstner, Nata Pirskalava, sig frem imod det sted, hvor det synlige møder det imaginære.

Værkernes intermediale præg indlejrer dem i en skrøbelig overgang mellem videnskab og kunst: I installationer af fotografisk materiale, videoprojektioner og 3D-modeller præsenterer kunstneren sit bud på en vej til det ‘rene’ billede. Visionen er at gøre billedet fri af alle refleksive definitionsapparater for i stedet at skabe plads til de fremmede, ikkeintenderede fornemmelser, som tanken fremmaner.

På lofthængte stativer og via spejlinger indtager Pirskalavas værker rummet på en insisterende og vedkommende måde. Beskuerens bevægelse må afstemmes efter værkernes placering, og netop i selve interaktionen med værket, affødes evnen til at dykke ind i billedets dybde og dets illusoriske indhold. Det konkrete udstillingsrum bliver virtuelt og håndgribeligt, hvilket stemmer overens med kunstnerens søgen væk fra opfattelsen af fotografiet som endimensionalt medium: Billedet bæres ud gennem multimedier i et rum, som underkastes dets indflydelse. Således forankres fotografiets status som et tredimensionalt scenerum, hvor beskueren opsøgende og eftertænksomt vandrer omkring i sin søgen efter mening.

Pirskalavas billeder tematiserer på én gang, hvordan identitet og eksistens kan opbygges i et samspil med den menneskelige intuition og tanke – i en internalisering af værket, hvor det konkrete billede også gøres indre. Alligevel undflyer (kunst)objekterne enhver bedømmelse. Kun en flygtig tilbagevenden til billedet finder sted, da man nu engang må kende til en flig af kunstnerens idé, førend værkets budskab fremstår klart. Men selvom det ‘rene’ billede nok er en illusion, giver kunstneren plads til en leg med visionen.

Med denne udstilling søger Pirskalava at fremsætte en kommentar til den række af kampe imellem ideér, koncepter og billeder, som har præget særligt det 20.århundredes kunstscene. Hun ønsker at give plads til et billede, som kan tale for sig selv – uden at man nødvendigvis må kende konceptet bag værket. Og bagom udstillingens polysemantiske forgreninger af tanker og tilslørede værker, har kunstneren skabt et syntetisk hele: De individuelle værker forbinder sig i det øjeblik, betragteren giver sig tid til at opsøge sammenhængene og accepterer, at objekt og idé er “døde” begreber – indtil de møder betragterens personlige fornemmelser.

!!! … og her er den igen, pressemeddelelsen!

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: