Fotografisk Skoles Blog

New Topographics

Posted in Bøger, Begivenheder, Fotografer, Land / USA, Udstillinger, Video by fotografiskskole on 7. august 2010

Robert Adams, “Mobile Homes, Jefferson County, Colorado”, 1973

I 1975 var  International Museum of Photography hos  George Eastman House, Rochester, New York vært for en udstilling med titlen “New Topographics“. Udstillingen var kurateret af  William Jenkins og viste værker af amerikanerne Robert Adams, Stephen Shore, Joe Deal, Frank Gohlke, Nicholas Nixon, Henry Wessel Jr. og John Schott samt af det tyske ægtepar Bernd og Hilla Becher, som underviste på Kunstakademie Düsseldorf.

Temaet for udstillingen var “landskab”, men i en ny og mere radikal form end man tidligere havde set. Disse fotografer, som iøvrigt endnu ikke var etablerede i kunstverden, var ikke interesserede i tidligere tiders romantiske og forskønnende tilgang til landskabet. I stedet stræbte de efter en mere nøgtern og akademisk registrering af menneskets indvirkning på landskabet, ofte med en ironisk eller kritisk tilgang til den fremadstormende urbanisering og forbrugskultur, og fremfor alt var de optaget af, hvad man egentlig kunne tage billeder af, og hvordan et billede skulle og kunne se ud.

Lewis Baltz, “South Corner, Riccar America Company, 3184 Pullman, Costa Mesa” fra “The new Industrial Parks near Irvine, California“, 1974

Udstillingen blev dengang ikke set af mange, men i dag regnes den alligevel for en af verdenshistoriens vigtigste fotografiske udstillinger. Den nye tilgang til fotografiet, som blev præsenteret, har sat sig dybe spor i de efterfølgende generationer af fotografer, og de fleste af de medvirkende i udstillingen er i dag anerkendt som hørende blandt nutidens mest betydningsfulde fotografer.

Derfor er det ikke overraskende, at udstillingen nu er blevet genskabt i et samarbejde mellem Centre for Creative Photography fra The University of Arizona og The George Eastman House International Museum og i øjeblikket turnerer rundt til forskellige udstillingssteder under stor bevågenhed.

Kurator Alison Nordstrom fra George Eastman House fortæller her indsigtsfuldt og interessant om New Topographics-udstillingen i både video- og audio-interviewet:

og audio interview her.

Anmeldelser af den nye udstilling hos Guardian, Blue Print Magazine og Frieze.

En bog er udgivet af Steidl i anledning af udstillingen. Læs essay fra bogen hos American Suburb X her.

Stephen Shore, “2nd Street East and South Main Street, Kalispell, Montana, August 22, 1974

Hvis du er interesseret i fotografiets historie, herunder især den mere teoretiske del, bør du absolut bruge lidt tid på sætte dig ind i New Topographics-udstillingen, de medvirkende fotografer og deres indvirkning på datidens og nutidens fotografi. Du skulle måske også inkludere Ed Ruscha, Lee Friedlander, Diane Arbus, Garry Winogrand, William Eggleston, Andy Warhol og …… okay, okay, dem gemmer vi til en anden gang (well, et par af dem har vist allerede tidligere været nævnt her på bloggen).

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: