Fotografisk Skoles Blog

Miroslav Tichy

Posted in Fotografer, Land / Øvrige Europa, Udstillinger, Video by fotografiskskole on 13. april 2010

Man kan blive berømt, hvis man gør noget meget bedre end alle andre. Men for nu at citere Miroslav Tichy kan man også blive berømt, hvis man gør noget meget dårligere end alle andre!

Vi har lige set en film på skolen om den tjekkiske original, Miroslav Tichy, som i sine yngre dage luskede rundt i hjembyen Kyvoj og kiggede på kvinder. Den voyoristiske “hobby”, som han ifølge byens borgere udførte på temmelig uskyldig vis, tilføjedes et tvist, når han med sine bizarre hjemmelavede kameraer tog billeder af kvinderne, og ….. well, vi synes egentlig bare du skulle tage at læse videre om ham i Utata’s fine artikel, der giver et lille interessant overblik over hans liv i det kommunistiske Tjekkoslovakiet..

Tichy lever endnu. Han er i 80erne, og i løbet af de sidste 10 år er han pludselig “blevet opdaget”. Der er udgivet adskellige bøger med hans billeder, han er blevet udstillet både i Europa og USA, senest hos ICP i New York. Her er pressemeddelelsen til udstillingen, og her er kataloget (fra Steidl).

Tjek også den fine hjemmeside, som er dedikeret til Tichy. Hjemmesiden er oprettet af en fond, grundlagt af en af Tichy’s tidligere psykiatere, Harry Buxbaum. Det er Harry, der har bragt Tichys værker frem i lyset (i bogstavelig forstand), så Tichy nu kan sidde hjemme og “nyde” den berømthed, han absolut ikke har nogen som helst interesse i eller ønske om at være en del af.


Ovenover er vores hovedpersonen vist ved at snuppe et billede af en  kvinde med en af sine “konstruktioner” og nedenunder traileren til vores film og en video fra en af hans udstillinger:

Vodpod videos no longer available.

Dette er det første af (foreløbig) to indlæg, om udstillingsaktuelle fotografer med forankring i det kommunistiske Østeuropa.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: