Fotografisk Skoles Blog

Henrik Lund Jørgensen på Den Hirschsprungske Samling‏

Posted in Elever, Land / Danmark, Skolen, Udstillinger by fotografiskskole on 24. marts 2010

Henrik Lund Jørgensen, som er tidligere elev på Fotografisk Skole, udstiller fra d. 25. marts til d. 30. juni 2010 på Den Hirschsprungske Samling‏. Udstillingen har titlen Friends He Lost at Sea, og i pressemeddelselsen kan vi bl.a. læse:

I Friends He Lost at Sea arbejder kunstneren Henrik Lund Jørgensen med motiver og kompositioner fra Skagensmaleren Michael Anchers to velkendte værker Vil han klare pynten (1879) og Mandskabet reddet (1894). Scenen er den samme som forlæggenes, nemlig den dramatiske danske vestkyst, men personerne er nye. Bådflygtninge har i Lund Jørgensens værk indtaget fiskernes pladser og maleriet er byttet ud med video og fotografi.

På udstillingen i et af museets mindre rum viser kunstneren en samling af skitser, som er gået forud for værket Friends He Lost at Sea og skitser, der blev lavet efterfølgende til udstillingen på Den Hirschsprungske Samling for at anskueliggøre den kunstneriske proces. Som et led i undersøgelsen af museets samling og i forlængelse af videoværket reflekterer kunstneren over skitsens væsen, som forstudie, noget umiddelbart, en metode til at fastholde en tanke eller som erindring.

I Friends He Lost at Sea stilles vi overfor en forskydning af noget visuelt genkendeligt samtidig med, at tiden, stedet og situationen gør at billederne i filmen tolkes gennem en samtidig kontekst. Fortællingen konfronterer os med spørgsmål om den undtagelsestilstand, der består af forskydninger, en tilstand i den demokratiske proces, hvor gældende love og regler ikke længere gælder. Vi følger en figur som både er til stede og flygtig som person. Figuren er både historisk og nutidig, et offer og en bøddel. I værket Friends He Lost at Sea viser Henrik Lund Jørgensen en fortælling om at overleve eller leve, om dem vi mister under flugten og det vi mister i os selv når vi er dem, der jager.

Om Henrik står der videre i pressemeddelelsen:

Henrik Lund Jørgensen er født i Danmark i 1975. Han begyndte sin uddannelse på Högskolan för fotografi i Gøteborg og studerede efterfølgende på Kungl. Konsthögskolan i Stockholm og tog afgang fra Konsthögskolan i Malmø i 2005. Han bor og arbejder i Malmø og har udstillet i både Sverige, Norge, Finland og Danmark.

Henrik Lund Jørgensen arbejder i grænselandet mellem dokumentar og fiktion. Ved at sammensætte sekvenser af film og fotografier nærmer han sig fortællingen fra forskellige vinkler. Selvom han ofte tager udgangspunkt i en historie som er knyttet til et specielt sted handler hans værk ikke blot om at betragte stedet og omstændighederne. Stedet er derimod et omdrejningspunkt i beretningen for at kunne skabe en arena, hvor alternative og personlige tolkninger af historier får mulighed for at udspille sig. Kunstneren afslutter ikke historien for os, men åbner i stedet sit værk for nye tolkninger af det vi genkender og rækker ud mod det kollektive net af billeder og erindringer som binder os sammen.

Herfra siger vi tillykke til Henrik med udstillingen! 😉

PS. Hvis du ikke kan nå udstillingen i København, kan du i stedet slå et smut ned over grænsen efter d. 30. maj, hvor samme udstilling vil kunne ses på Museum Kunst der Westküste i Alkersum.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: