Fotografisk Skoles Blog

Rineke Dijkstra

Posted in Fotografer, Land / Holland, Udstillinger, Video by fotografiskskole on 24. februar 2010

Rineke Dijkstra er en af de mest betydningsfulde hollandske fotografer fra de seneste par årtier. Fra “Kunsthistorier” har vi lånt følgende tekst om hende:

Rineke Dijkstra er født i 1959 i Sittard, Nederland. Hun er uddannet på Rietveld Akademiet i Amsterdam fra 1981 – 1986. Hendes store gennembrud kom i slutningen af 1990erne med en række fotografier af børn på strande i Nederland, Ukraine og USA.

Rineke Dijkstra er specialist i portrætter der fanger individets sårbarhed og uskyld. Fra 1994 til 2005 har hun fulgt den bosniske flygtning Almerisa. I det første portræt af pigen, sidder hun på en stol hvor hun ikke engang kan nå gulvet – et fantastisk visuelt billede af hendes situation. Hun er iklædt sit stiveste puds og ser meget alvorlig og stiv ud. Gennem otte portrætter dokumenterer og viser Dijkstra pigens udvikling fra barn til voksen, og fra lille forfulgt bondepige til afslappet verdensborger. Påklædningsmæssigt og attitudemæssigt begynder pigen først i det tredje foto at falde ind i de nye geografiske og kulturelle omgivelser i det nederlandske samfund – og det er også her hendes fødder når gulvet.

Rineke Dijkstra arbejder også med film. Hun har skabt et fascinerende videoværk The Buzzclub (1996-97) der tilsyneladende viser fulde festglade teenagere med voksen-manerer og markerede attituder, men i virkeligheden stiller de præ-pubertære unges skrøbelighed til skue.

Dijkstra har skabt andre fotoserier hvor hun bl.a. følger en soldat i Fremmedlegionen, en spansk tyrefægter, israelske soldater og nybagte mødre. Uanset motivet synes det som om hun med kameralinsen søger ind mod og efter dét hun mener at vi alle har tilfælles – uanset hvad det ydre panser fortæller – den menneskelige sårbarhed. Det er ikke blot sårbare mennesker hun viser os – men menneskehedens iboende sårbarhed.

De to første videoer er henholdsvis et interview og en “artist talk” med Rineke Dijkstra fra gruppeudstillingen “Cruel and Tender” på Tate Modern, London i 2003:

En meget fin videopræsentation af hendes bog “Portraits”, udgivet af Schirmer/Mosel:

Video fra en spansk udstilling af hendes “Park Portraits”-serie (der tales spansk, så det er måske mest for vores spanske publikum, men man kan faktisk danne sig et fint indtryk af ophængnigen):

Fra en anden udstilling –  videokvaliteten er ikke noget at råbe hurra for, men igen; man kan danne sig et indtryk af ophængningen, billedstørrelser mv.:

Et par “piratvideoer” af et af hendes videoprojekter. Afspilningskvaliteten er heller ikke for god her, men alligevel:

Reklamer

En kommentar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] might look familiar (or see more stuff here) because after seeing them that first time, they’ve cropped up half a dozen times since.  […]


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: